LOKACIJA

Lokacija Beograda i kratka istorija o gradu.

Beograd je smešten na ušću Save u Dunav, i jedan je od najstarijih gradova u Evropi, i pored Atine najveća urbana celina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskih plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.

Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika. Ima i prvorazredni saobraćajni značaj, kao značajno drumsko i železničko čvoriste, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. Beograd je raskrsnica puteva Istočne i Zapadne Evrope koji moravsko - vardarskom i nišavsko - maričkom dolinom vode na obale Egejskog mora, u malu Aziju i na Bliski istok. Beograd leži na Dunavu, plovnom putu, koji povezuje zapadnoevropske i srednjoevropske zemlje sa zemljama jugoistočne i istočne Evrope. Izgradnjom veštačkog jezera i elektrane Đerdap, Beograd je postao rečno - morsko pristanište. U njegovu luku dolaze brodovi iz Crnog mora, a puštanjem u saobraćaj kanala Rajna - Majna - Dunav, našao se u središtu najznačajnijeg plovnog puta u Evropi: Severno more - Atlantik - Crno more.

U Beogradu danas živi oko 1.700.000 stanovnika.Beograd se prostire se na 3.6% teritorije Srbije, a u njemu zivi 15,8% stanovništva Srbije i radi 31,2% svih zaposlenih u Srbiji. U Knez Mihailovoj ulici obeležene su koordinate Beograda: 44049'14" severne geografske širine, 20027'44" istočne geografske dužine, nadmorska visina 116,75m. Od Kalemegdana, Knez Mihailovom ulicom preko Terazija do Slavije, vodi glavna gradska arterija.Beograd je i najveći univezitetski centar Srbije.

Lokacija na mapi:

LOKACIJA U ODNOSU NA CENTAR GRADA

Hostel City Break se nalazi u centru Beograda u Beogradskoj ulici 41, u blizini jednog od najvećih trgova Slavija.Hostel se nalazi na 1km od Knez Mihajlove ulice i Trga Republike glavnog Beogradskoh trga i najveće šoping zone u centru Beograda, na 300 m od Tasmajdanskog parka i sprotskog centra, Muzej Nikole Tesle je na samo 150 m od hostela.Hram Svetog Save najveći pravoslavni hram na balkanskom poluostrvu je 700 m udaljen od City Break Hostela.U okolini hostela se nalaze restorani, klubovi, kafići, supermarket se nalazi na ulazu u zgradu, fast-food restorani, pekare, prodavnice, kao i menjačnice, banake, bankomati, apoteke i pošta.

DOLAZAK SA AERODROM NIKOLA TESLA

Hostel City Break je udaljen od aerodroma Nikola Tesla 15 km.Najlakši i najpovoljniji način dolaska sa aerodroma do hostela je autobuska linija koja saobraća od aerodroma do Trag Slavije, a od Slavije do hostela ima samo nekoliko minuata hoda.Ukoliko želite do hostela da dođete taksijem najbolje je da u samoj aerodromskoj zgradi poručiti taksi (nikako ispred aerodromske zgrade) koji će Vas za 15 eur (1500 rsd) dovesti do bilo koje lokacije u centru gradu.

DOLAZAK SA AUTOBUSKE I ŽELEZNIČKE STANICE

Sa autobuske i železničke stanice (koje su locirane jedna do druge) najlakše je doći do Hostela City Break tramvajem broj 9 koji staje neposredno ispred železničke stanice.Od stanice tramvaja broj 9 ispred železničke stanice do Hostela City Break trebate se voziti samo jednu tramvajsku stanicu i izaci na Trgu Slavija od kog, posle 5 minuta hoda beogradskom ulicom, dolazite ispred ulaza u zgradu na cijem 5-om spratu se nalazi hostel. Karte za tramvaj se mogu kupiti na svim trafikama u Begradu kao i u samom tramvaju.